Zwolle, Nieuwbouw en renovatie Justitiegebouw

De rechtbank Overijssel en het Rijksvastgoedbedrijf realiseerden de renovatie en nieuwbouw van het justitiegebouw in Zwolle. De nieuwbouw is op 3 juni 2013 officieel in gebruik genomen. Het gerenoveerde bestaande rechtbankgebouw is in mei 2016 in gebruik genomen. Op 10 september 2016 is het gehele complex van de rechtbank officieel geopend.

Kenmerken

  • Adres: Schuurmanstraat 2, 8011 KP Zwolle
  • Gebruiker: Rechtbank Zwolle - Lelystad
  • Architect: Rob Hootsmans
  • Vloeroppervlak nieuwbouw: 26.826 m2
  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

Geschiedenis

De vestiging Zwolle was gehuisvest op drie locaties namelijk het gebouw aan de Luttenbergstraat, het Dominicanenklooster en Spoorstate. In Zwolle vond het merendeel van de zittingen plaats in het gebouw aan de Luttenbergweg. Doel van de nieuwbouw was om de medewerkers te huisvesten die werkten op de drie verschillende locaties. Vanaf  eind 2013 werden zij gehuisvest in de  nieuwe rechtbank. In mei 2016 is het gerenoveerde justitiegebouw daterend uit 1977 in gebruik genomen.

Architectuur

Architect Rob Hootsmans, Hootsmans architectuurbureau, maakte de ontwerpen. In zijn ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw een vloeiend onderdeel in de huidige bebouwing. Vergeleken met het steenachtige karakter van de huidige rechtbank, heeft de nieuwbouw een transparant uiterlijk.

'Re-defining Balance (as a matter of fact)' van Anne Wenzel.

Kunst

Ter gelegenheid van de nieuwbouw is in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf een kunstwerk gemaakt door Anne Wenzel. Het imposante kunstwerk beeldt een vrouw uit die hoog boven op een rots staat, omringd door drie monumentale vogels. Het is bijna 8 meter hoog en ruim 38.000 kilo, het beeld werd in zes stukken geplaatst.  Allereerst de rots, vervolgens de vrouw en tot slot de vogels die haar omringen. Het kunstwerk verbindt het gerenoveerde oude rechtbankgebouw met het nieuwe gedeelte, dat in 2013 in gebruik werd genomen.

Locatie

Kaart

Nieuwbouw en renovatie Justitiegebouw Zwolle

Zwolle Justitiegebouw

Nieuwbouw en renovatie Justitiegebouw Zwolle