Wassenaar, Seyss-Inquart bunker

Voorjaar 2021 brengt het Rijksvastgoedbedrijf een bijzonder object in de verkoop: de bunker die nazileider Arthur Seyss-Inquart in 1942 aan de rand van Wassenaar liet bouwen, als schuilplaats bij een eventuele aanval van de geallieerden. Seyss-Inquart woonde destijds op het nabijgelegen landgoed Clingendael.

Gebruik na WO II

Naast het bijzondere oorlogsverleden, is de meer recente geschiedenis van de bunker even uitzonderlijk. Defensie gebruikte deze bunker na de Tweede Wereldoorlog als commandocentrum bij internationale spanningen én er vonden regelmatig (NAVO)oefeningen plaats. Onder 4 meter beton werden hier tijdens de Koude Oorlog tientallen keren militaire aanvallen vanuit het Oostblok gesimuleerd én beantwoord.

Uitgebreide restauratie

Na 2013 verplaatste Defensie de activiteiten naar andere locaties en kwam de bunker in de vastgoedgoedportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf. Het bouwwerk werd in 2015 aangewezen als rijksmonument. Jan Kamphuis, RVB-adviseur monumenten: ‘Jarenlange leegstand had het gebouw geen goed gedaan. In het kader van de Erfgoedwet is een eigenaar verplicht om een dergelijk monument goed in stand te houden. We hebben een restauratieplan gemaakt en uitgevoerd.’ Een grote operatie, alleen al vanwege de omvang van het complex: de bunker meet 61 bij 30 meter, met een hoogte van 20 meter. ‘Er werden tijdens de werkzaamheden ook nieuwe ontdekkingen gedaan, vertelt Kamphuis: ‘Vanaf de grond hadden we vervuiling geconstateerd op de schoorstenen. Dat bleek een geverfd camouflagepatroon te zijn.

Lees de verhalen over de Seyss-Inquart bunker van een aantal betrokkenen over de geschiedenis én toekomst van de bunker.

In het kader van het participatieproces (start verkoopprocedure) en met het oog op 75 jaar vrijheid krijgen buurtbewoners de kans om het gerestaureerde complex van dichtbij te bekijken. Vanwege de beperkte plekken in verband met de landelijke COVID-19-maatregelen én het grote animo waren de rondleidingen tijdens de openstellingen snel volgeboekt.

Bunker Seyss-Inquart Wassenaar
Beeld: Bas Kijzers

Kenmerken

  • Adres: Thérèse Schwartzestraat, Wassenaar
  • Bestemming: Maatschappelijk - Defensieterrein
  • Oppervlakte (BVO): 5.034,5 m2
  • Perceelgrootte: 92 a 10 ca
  • Bouwjaar: circa 1943

Kaart

Wassenaar, Seyss-Inquart bunker