expositiehal in Nationaal Militair Museum met straaljager en tank

Soesterberg, Nationaal Militair Museum

Op het noordelijke gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg staat het nieuwe Nationaal Militair Museum (NMM). Het NMM herbergt, naast een defensiebreed thematisch gedeelte, de collecties van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaartmuseum. Op het grote buitenterrein zijn exposities en is ruimte voor evenementen. Het museum is onderdeel van herinrichting van het museaal bestel Defensie.

Nationaal Militair Museum in Soest

Beeld: Corné Bastiaansen

Kenmerken

Nieuwbouw Nationaal Militair Museum. Soesterberg
Adres op het noordelijke gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg
Functie  museum, ateliers en depots
Gebruikers Stichting Defensiemusea
Oppervlakte 45 hectare
Opdrachtgever ministerie van Defensie
Opdrachtnemer consortium Heijmans PPP
Contract DBFMO-contract

, (gedeeltelijke) exploitatietijd van 25 jaar

Planning geopend op 11 december 2014

Stand van zaken

Het DBFMO-contract met consortium Heijmans PPP is op 8 mei 2012 getekend en kent een (gedeeltelijke) exploitatietijd van 25 jaar. Een belangrijke mijlpaal voor het Nationaal Militair Museum werd bereikt op 25 januari 2013: de bouw begon officieel met de eerste bouwhandeling verricht door de minister van Defensie. Koning Willem-Alexander verrichtte op 11 december 2014 de openingshandeling van het nieuwe Nationaal Militair Museum.

Bijzonderheden

Gezien de bijzondere ligging van het gebied in het hart van de Utrechtse Heuvelrug is nadrukkelijk aandacht besteed aan behoud en ontwikkeling van natuurwaarden. Tevens spelen duurzaamheid en innovatie een rol in het project.

Soesterberg, locatie nieuwbouw Nationaal Militair Museum