Hoenderloo, Jachthuis Sint Hubertus
Het Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe dateert van 1920. Restauratie zorgde ervoor dat dit monument ongeschonden wordt doorgegeven aan volgende generaties.
Kenmerken
- Adres: Nationaal Park De Hoge Veluwe
- Functie: monument is deels toegankelijk voor publiek
- Opdrachtnemer: aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. uit Vught en architectenbureau Fritz uit Bussum
- Planning: de eerste fase van de restauratiewerkzaamheden startte in september 2012 en liep tot juni 2013. In september 2013 is het meubilair weer terug gezet in het gebouw. De tweede fase van de restauratie is gestart in oktober 2013 en de werkzaamheden zijn afgerond in februari 2014.
Geschiedenis
Het echtpaar Hèlene en Anton Kröller-Müller besloot in 1914 om op de Veluwe een jachthuis te bouwen en gaf de vooraanstaande architect H.P. Berlage de opdracht. Hij ontwierp het huis, de inrichting en ook de vijver bij het huis, zodat er een volkomen op elkaar afgestemd geheel ontstond.
Het jachthuis is gebouwd tussen 1915 en 1920. Het jachthuis is een uitzonderlijke exponent van het oeuvre van Berlage. Veel van zijn ideeën zijn hier verwezenlijkt. Het jachthuis is een monument in categorie I. De Stichting het Nationale Park De Hoge Veluwe organiseert rondleidingen voor het publiek.
Hubertus legende
De legende van Sint Hubertus was de leidraad voor het ontwerp. Berlage heeft deze legende, over de bekering van Hubertus die in zijn jeugd een fanatiek jager was, in het jachthuis met veel symboliek tot uitdrukking gebracht.
Architectuur
De plattegrond van het gebouw is in de geweivorm gemaakt. De toren, met het kruis in het metselwerk verwerkt, symboliseert het lichtende kruis in het gewei. Berlage ontwierp in de stijl van de 'Nieuwe Zakelijkheid'. Hij laat veel constructieve elementen zien. Berlage ontwierp vrijwel het gehele interieur en ook veel gebruiksvoorwerpen. Daardoor ontstond een volledig op elkaar afgestemd geheel. Terugkerend materiaalgebruik en herhaling van vormen versterken dit.
Berlage was een moderne architect. In het gebouw zijn vele technische hoogstandjes terug te vinden, zoals centrale verwarming, centraal uurwerksysteem, centraal stofzuigsysteem, een elektrische lift en Pullmann schuiframen. Door onenigheid met het echtpaar Kröller-Müller tijdens de bouw trok Berlage zich terug. Henry van de Velde nam zijn werk over.
Kunst
In het gebouw bevindt zich beeldhouwwerk van Mendes da Costa en Hildo L. Krop. Verder zijn er glasschilderingen van prof. Henning en bronzen figuren van Lambertus Zijl.