Den Haag, Raamweg 47

Kantoor in klassiek schoolgebouw uit 1910. Dit kantoorgebouw was tot 2011 in gebruik door Europol. Het pand werd gerenoveerd en klaar gemaakt als ‘speciale rechtbank’ voor de Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor’s Office.

Beeld: cepezed
Den Haag, Raamweg 47, artist impression

Kenmerken

  • Adres: Raamweg 47, 2596 HN Den Haag
  • Functie: kantoor, speciale rechtbank Gebruiker Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor’s Office
  • Opdrachtgever: Ministerie van Justitie en Veiligheid. Nederland treedt op als gastland. Het Rijksvastgoedbedrijf voerde de opdracht uit voor het ministerie.
  • Opdrachtnemer: BAM Bouw en Techniek, regio Zuid-West
  • Omvang: 14.200 m2, na renovatie
  • Contract: Design, Build, Maintain (DBM)
  • Bouwjaar: ca. 1910
  • Planning: Start bouw medio 2017, gereed najaar 2018

Achtergrond

Dit kantoorgebouw is een klassiek schoolgebouw uit 1910. Het voorgebouw, langs de Raamweg, bestaat uit vier bouwlagen en een zolderetage onder schilddak. In de periode 1989 - 1990 zijn twee delen toegevoegd. Het eerste bouwdeel is een kantoorvleugel langs de Waalsdorperweg. Het tweede deel van de uitbreiding is een halfronde bedrijfskantine langs de Raamweg gevestigd op de restanten van een oude Duitse bunker uit de tweede Wereldoorlog. Een Duitse verdedigingsmuur uit dezelfde tijd is rijksmonument.

Stand van zaken

In januari 2016 stemde de ministerraad in met het verzoek van de Europese Unie aan Nederland om gastland te zijn voor de Kosovo rechtbank. Het Rijksvastgoedbedrijf stelt het gebouw Raamweg 47 in Den Haag hiervoor ter beschikking. Het gebouw moet voor het toekomstig gebruik worden aangepast. Planning is dat de werkzaamheden medio 2017 starten en duren tot voorjaar 2018. In september 2016 en maart 2017 zijn bijeenkomsten voor direct omwonenden gehouden om de scope van het project toe te lichten. De omgevingsvergunning is op 15 mei 2017 verstrekt. Opdrachtnemer BAM is gestart met de voorbereidende werkzaamheden.

Internationale zone

Diverse internationale (justitiële) overheidsorganisaties, waaronder Europol en het Internationaal Strafhof, zijn gevestigd in Nederland. Het aanbieden van een geschikte vestigingslocatie voor dergelijke organisaties is onderdeel van het kabinetsbeleid en past in de ontwikkeling van Den Haag als Internationale stad van Vrede en Recht. Ook het pand Raamweg ligt in de Internationale Zone, één van de economische kerngebieden van Den Haag.  

Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor’s Office

Kosovo Specialist Chambers & Specialist Prosecutor’s Office zijn van tijdelijke aard. Hun mandaat en jurisdictie is gebaseerd op Kosovaars recht. Zij richten zich op bepaalde criminaliteit tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en andere misdaad die zich voordeed tussen 1 januari 1998 en 31 december 2000.

Locatie

Den Haag, Raamweg 47