Den Haag, Raad van State

Met de herinrichting en restauratie van de monumentale panden van de Raad van State is passende huisvesting voor de groeiende Raad tot stand gekomen. De Raad van State zetelt sinds 1982 in het gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in de historische binnenstad van Den Haag.

Den Haag, Raad van State, Parkstraat

Den Haag, Raad van State, Parkstraat

Kenmerken

  • Adres: Kneuterdijk 22, 2514 EN Den Haag
  • Gebruiker: Raad van State
  • Architect: architectenbureau Merkx + Girod
  • Opdrachtgever: Het Rijksvastgoedbedrijf

Architectuur

Het complex van de Raad van State bestaat uit een combinatie van monumenten. Het Witte paleisje uit het begin van de 18de eeuw is het oudste onderdeel, en het jongste is een karakteristieke nieuwbouw (Sleeswijkcomplex) uit 1982.

Uitvoering werkzaamheden in fasen

De herinrichting en renovatie is uitgevoerd in 2 fasen. Fase 1 omvatte 9.000 m2 nieuwbouw en 2.000 m2 restauratie. Bij de samenvoeging van de negentiende-eeuwse panden aan de Parkstraat/hoek Oranjestraat met de nieuwbouw is de monumentale gevel behouden. De achterzijde van de panden maakt plaats voor een geheel nieuw complex, verbonden met de oudere voorzijde. Het niveauverschil wordt opgelost met trapjes die vanaf een glazen vide te bereiken zijn. Deze vide is daarmee de verbindende schakel tussen de 19e-eeuwse panden en de nieuwbouw.

Fase 2 omvatte 1.000 m2 nieuwbouw in het Sleeswijkcomplex, 13.000 m2 renovatie en 6.000 m2 restauratie. Er zijn nieuwe zittingzalen gerealiseerd en een restauratieve voorziening. Daarnaast werd het Witte Paleisje aan de Kneuterdijk gerestaureerd.

Opening

In 2011 zijn de werkzaamheden voltooid. Op 5 oktober 2011 opende koningin Beatrix het gerenoveerde pand officieel door de onthulling van een plaquette.

Raad van State, Den Haag

Raad van State, Den Haag