Den Haag, Park Sorghvliet

Het Rijksvastgoedbedrijf beheert het rijksmonument park Sorghvliet, gelegen aan de Scheveningseweg in Den Haag.

Den Haag, Park Sorghvliet, Toegangshek

Kenmerken

  • Adres: Scheveningseweg 24a, 2517 KV  Den Haag
  • Functie: Semi-openbaar park, toegang met jaarkaart
  • Openingstijden: 
    park Sorghvliet is voor onbepaalde tijd gesloten vanwege de enorme toeloop van personen en groepen mensen naar het park en het risico tot het overbrengen van het coronavirus. Het Rijksvastgoedbedrijf is gehouden aan de Corona-maatregelen van het Rijk en mag geen faciliteiten aanbieden voor grote groepen mensen. Aangezien de huidige toeloop en de te verwachte drukte door de bloei van de Stinzenflora, is het niet meer verantwoord om het gebied open te houden voor publiek.
  • Telefoon: 06-18 30 45 53
  • Architect: Jacob Cats (1577-1660) Raadpensionaris, dichter, landschapsarchitect
  • Monument: groen Rijksmonument
  • Oppervlakte: 25 hectare

Wandelen in park Sorghvliet met toegangskaart

Om het park te bezoeken moet u een geldige (jaar) toegangskaart kunnen tonen. Deze kunt u kopen bij de hoofdvestiging van de VVV Den Haag in de Centrale Bibliotheek in de Haagse binnenstad. Andere en actuele verkoopadressen zijn: Boekhandel Scheveningen, Keizertraat 50, Scheveningen en Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. De toegangskaart is een jaarkaart, geldig van januari tot en met december.

Vadertje Cats

Park Sorghvliet is deel van de nalatenschap van Jacob Cats (1577 – 1660). Raadpensionaris – dichter ‘Vadertje Cats’ kocht in 1643 een stuk grond met een boerderij van ruim 3 hectare. Hij richtte de grond in als een plek waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden’. Op de plek waar de boerderij stond, liet hij een eenvoudig herenhuis bouwen, het huidige Catshuis. Met modder uit de door het gebied stromende Haagse beek verrijkte hij de grond en plantte er tal van bomen, heesters en bijzondere bolgewassen (stinsenplanten). Door de eeuwen heen heeft het park menig eigenaar gekend en is in oppervlakte gegroeid. Deze heeft gevarieerd van 600 ha tot de huidige 25 ha. Ook het landschap is onder invloed van mensenhand veranderd van Franse naar Engelse stijl. Het park bevat restanten van beide landschappen en is vanaf 1920 met een monumentale tuinmuur omgeven.

Het verhaal van Sorghvliet en het Catshuis

Locatie

Kaart

Park Sorghvliet, Den Haag