Almere, Pieter Baan Centrum

Het Pieter Baan Centrum (PBC), onderdeel van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft een nieuw onderkomen in Almere. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde dit in opdracht van Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Almere, Pieter Baan Centrum, exterieur 27 september 2018

Beeld: John van Helvert

Kenmerken

  • Adres: terrein van de Oostvaarderskliniek, Carl Barksweg 3, 1336 ZL Almere
  • Functie: forensisch psychiatrisch onderzoekscentrum
  • Gebruiker: Pieter Baan Centrum, onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid
  • Vloeroppervlakte:
    • Nieuwbouw PBC: 1500 m2 bvo
    • Portiersloge: 160 m2 bvo  
  • Planning:
    • de voorbereidingen zijn in januari 2017 gestart. Op 1 juni 2018 werd het Pieter Baan Centrum opgeleverd. Sinds 10 september 2018 is het in gebruik. Op 8 oktober 2018 is het nieuwe Pieter Baan Centrum in Almere officieel geopend.

De huisvesting van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht was gedateerd. Daarom verhuisde het PBC zijn werkzaamheden naar het terrein van de Oostvaarderskliniek (OVK) in Almere.

Het project

Het forensisch psychiatrisch onderzoekscentrum is deels gehuisvest in bestaande bouwdelen van de OVK en deels in de nieuwbouw, op het terrein van de Oostvaarderskliniek. Tijdens de verbouwing bleef de Oostvaarderskliniek in gebruik.

Op traditioneel oud-hollandse wijze werd maandag 12 juni 2017 de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het Pieter Baan Centrum. Op 1 juni 2018 werd het Pieter Baan Centrum opgeleverd. Sinds 10 september 2018 is het in gebruik.

Aanbesteding

De entree van het Pieter Baan Centrum is aan de Carl Barksweg, als onderdeel van de stedenbouwkundige eenheid van de Oostvaarderskliniek en is ontworpen door Studio Prototype.

De nieuwbouw met buitenruimte op het achterterrein van de Oostvaarderskliniek, aanpassing van bestaande gebouwen en de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein is een ontwerp van de combinatie De Comme, IAA Architecten en Smits van Burgst.

Tussen de nieuwe entree van het Pieter Baan Centrum en de nieuwbouw op het achterterrein is een route ontworpen door Hansje van Halem.

Heijmans zorgde voor zowel alle bouwkundige, installatietechnische als beveiligingstechnische voorzieningen. Met de opdracht aan Heijmans was een aanneemsom van bijna € 9 miljoen gemoeid.

Locatie

Oostvaarderskliniek

Zie ook