Ondernemen en onze gebouwen

Middenin het gebied van voormalig marinevliegkamp Valkenburg staat een verzameling gebouwen en hangaars. Door hun aanwezigheid is de link met het verleden van het vliegkamp nog goed zichtbaar. De panden hebben nu geen militaire functie meer en bieden ruimte aan verschillende bedrijven en evenementen. De meest bekende is de theaterhangaar, al sinds 2010 het decor voor de musical Soldaat van Oranje. De afgelopen jaren namen veel nieuwe bedrijven hun intrek in de panden van het voormalige vliegkamp. Ondernemers in de drone-industrie, opleidingsinstituten en reclamebureaus. Inmiddels werken er zo’n tweehonderd mensen op Valkenburg.

Rijksvastgoedbedrijf zoekt partner voor 'kantoor vol afval'

RVB_locatieValkenburg_gebouw356_20210429_BKFF61-1920
Interieur van Gebouw 356 op de locatie Valkenburg in Katwijk. (foto: Bas Kijzers)

Voor de verduurzaming van een voormalig marinegebouw in het hart van voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk zoekt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een marktpartij of markcombinatie. In het pand wordt met gebruikte gebouwdelen een circulair kantoor gerealiseerd.

Lees meer

Hergebruik

De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf de gebouwen en hangaars gerenoveerd en geschikt gemaakt voor bedrijfshuisvesting. Hierbij was veel aandacht voor het hergebruik van bouwmaterialen oftewel circulair bouwen. Wat het Rijksvastgoedbedrijf bij renovaties of sloop van andere panden in het land niet meer kon gebruiken, kwam hier weer goed van pas. Denk aan het hergebruik van stenen, ramen en kozijnen, binnendeuren en plafondplaten. Originele texturen en kleuren van de panden op Valkenburg zijn zoveel mogelijk behouden uit respect voor hun geschiedenis. Ook rondom de gebouwen is goed gekeken naar wat past bij deze plek. Bomen, planten en struiken die al voorkomen in deze regio sieren nu de buitenruimte.

Windturbines op dak

Bij een renovatie hoort ook het vernieuwen van de klimaat- en energie-installaties. Hierdoor is het niet alleen comfortabeler werken, maar vermindert ook het energieverbruik. Valkenburg is hierbij een proeftuin voor grootschalige innovatieve energieconcepten. Zo staan er windturbines op het dak (Powernest) en sieren zonnepanelen en brandstofcellen op waterstof gebouw 356, de voormalige onderhoudsplaats van patrouillevliegtuigen van de Koninklijke Marine. Het Rijksvastgoedbedrijf test deze verschillende vormen van energieopwekking om ze ook op andere gebouwen te kunnen gaan gebruiken.

Nieuwe bewoners

Stapsgewijs ontstaat op het voormalige vliegkamp een prettige omgeving waar het Rijksvastgoedbedrijf niet alleen ondernemers en studenten verwelkomt, maar over enkele jaren ook nieuwe bewoners. De aandacht voor de geschiedenis van de locatie, de groene omgeving en het circulair bouwen sluit straks goed aan bij de vormgeving van de nieuwe woonwijk Valkenhorst.  

Renovatie gebouw 356

Projectleider Sevan Markerink vertelt samen met onze leveranciers hoe we dit gebouw verduurzaamden.

Innovaties PGT op Valkenburg - duurzaamheid

*Muziek speelt*

Sevan Markerink – Projectleider Rijksvastgoedbedrijf:
We staan nu bij gebouw ‘356’.
Dit gebouw is in de jaren 80 gebouwd als onderhoudswerkplaats voor vliegtuigen van de marine.
Vorig jaar zijn we begonnen met de renovatie van dit gebouw om het verhuurgereed te maken en ten behoeve hiervan hebben wij twee aannemers gecontracteerd.
Namelijk; de BAM Schakel & Schrale en Putman voor het installatiewerk.

Erik Brussé – Projectleider Schakel & Schrale (BAM Bouw & Techniek BV):
Wij van Schakel en Schrale hebben hier het pand geheel gerenoveerd.
Wat wij hier vooral hebben gedaan is het gebouw lichter gemaakt.
Dat hebben we gedaan door op andere plekken kozijnen te oogsten, en die hebben we hier weer terug gebruikt en teruggeplaatst.
En daarnaast hebben we ook nog zoveel mogelijk gebruik gemaakt van oude bouwmaterialen en die weer teruggeplaatst in puien en ook bijvoorbeeld in deuren zoals je hierachter ziet.

*Muziek speelt*

Henk Zwaan – Projectleider Putman BV:
Wij hebben voor dit gebouw de verwarming, koeling, luchtbehandeling en elektrotechniek gerealiseerd.
Het unieke aan dit gebouw is dat we de energie van de innovatieve systemen gebruiken om warmte in de CV-systemen te stoppen, warmte gebruik je in de zomersituatie om te koelen en de elektra van de zonnepanelen direct in het systeem terug stoppen.
Waarbij ook opslag van energie plaatsvindt om het op een later moment weer te ontladen voor het gebouw in piekgebruik.

Sevan Markerink – Projectleider Rijksvastgoedbedrijf:
Ik ben er trots op dat we ondanks deze huidige situatie de eerste fase van dit project goed met elkaar kunnen afronden.
En ik kijk heel erg uit om de volgende fases te kunnen aanbesteden.

*Muziek speelt*

Logo Rijksvastgoedbedrijf met beeldmerk Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Een productie van de Rijksoverheid.
Logo Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling verschijnt in beeld.

*Muziek stopt*