Den Haag, Bezuidenhoutseweg 67

Het pand aan de Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag wordt verbouwd om geschikt te maken als tijdelijke huisvesting voor de Tweede kamer vanaf 2021. Dit is nodig omdat het Binnenhof gerenoveerd wordt en alle gebruikers tijdelijk elders worden gehuisvest. Aan de Bezuidenhoutseweg 67 was tot en met medio 2017 het ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd.

Beeld: Levien Willemsen
Bezuidenhoutseweg 67 in Den Haag

Kenmerken

  • Adres: Bezuidenhoutseweg 67, 2594 AC  Den Haag
  • Functie: Tijdelijke huisvesting Tweede Kamer
  • Oppervlakte (BVO): circa 83.443 m2
  • Perceelgrootte: 01.40.00 ha
  • Bouwjaar: circa 1984
  • Planning: Najaar 2018: Start verbouwing. Halverwege 2021: Inhuizing Tweede Kamer.

Uitvoering

Het Rijksvastgoedbedijf is de eigenaar van het gebouw en opdrachtgever voor de aanpassingen. Sinds 2017 werkt een team van architecten en technisch specialisten aan het ontwerp en de technische uitwerking hiervan. Dit gaat in intensief overleg met de Tweede Kamer om tot een gedragen plan te komen. Na de zomer van 2018 is de aannemer gestart met de inpandige werkzaamheden.

Plenaire vergaderzaal

De plenaire zaal van de Tweede Kamer past in de Van Kleffenszaal in het pand aan de Bezuidenhoutseweg 67. Dat blijkt uit tekeningen  die het Rijksvastgoedbedrijf heeft laten maken. Mogelijk pakt de indeling in de praktijk iets anders uit.

Oorspronkelijk zou de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer in de Van Kleffenszaal komen en de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer in de expeditieruimte van het ministerie. Deze plannen zijn gewijzigd nu de Eerste Kamer zich tijdelijk zal vestigen aan het Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat, waar tot voor kort de Hoge Raad zat. 

Kaart

Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag