Eerste kunstwerk voor de nieuwe Amsterdamse rechtbank

Het Rijksvastgoedbedrijf realiseert nieuwe huisvesting voor de rechtbank Amsterdam. De bouw van de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg 280 is al ver gevorderd, vanaf 1 maart 2021 vinden de zittingen daar plaats. De Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman maakte voor de nieuwe rechtbank het kunstwerk ‘Love or Generosity’. Dit kunstwerk staat vanaf vrijdag 27 november op het plein bij de ingang van de nieuwe rechtbank. Dit openbare plein, dat door de toekomstige plannen voor de Zuidas een centrale rol krijgt in het gebied, krijgt hiermee een kunstwerk dat recht doet aan het gebouw, de rechtspraak zelf en het publiek. Het plein is medio december voor iedereen toegankelijk.

Beeld: ©Kunstwerk Nicole Eisenman / Kunstgiesserei St. Gallen

‘Love or Generosity’

Het kunstwerk ‘Love or Generosity’ beeldt een poortwachter van de rechtbank uit: geen bewaker maar een zachtaardig persoon die even ontspanning en troost biedt. Het beeld is ruim vijf meter hoog waardoor het goed past bij het nieuwe gerechtsgebouw dat tien verdiepingen telt. Ondanks de hoogte van het beeld zorgt de vriendelijke houding van de ‘poortwachter’ ervoor dat het beeld niet afschrikt maar juist aantrekt en nieuwsgierig maakt.

Nicole Eisenman

De maker van het beeld, Nicole Eisenman, is bij het grote (kunst)publiek vooral bekend om haar figuratieve schilderijen waarin ze verschillende stijlen, uiteenlopend van Renaissance schilderkunst tot moderne kunst, toepast. Sinds 2012 manifesteert Eisenman zich ook als beeldhouwer, onder andere met presentaties op de Venetië Biënnale en de Whitney Biennial. In haar werk komen actuele thema’s uit de hedendaagse samenleving naar voren, deze benadert zij met humor en liefde.

Kunstwerk Rechtbank Amsterdam
Beeld: ©Kunstwerk Nicole Eisenman / Kunstgiesserei St. Gallen

Kunst voor de nieuwe rechtbank

De percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen was het startpunt voor de kunst in de nieuwe rechtbank. In deze regeling staat dat bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf kunst in opdracht wordt toegepast. Vanwege de toekomstige ontwikkelingen in het gebied rondom de rechtbank en station Zuid is de gemeente Amsterdam Zuidas ook partner bij deze opdracht, evenals het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Voor de tuin en de zittingszalen in de nieuwe rechtbank zijn ook kunstwerken in opdracht gemaakt, van respectievelijk Jessy Wine en Femmy Otten. Deze kunstwerken worden in 2021 gepresenteerd.