Bijzondere archeologische vondst op voormalig vliegkamp Valkenburg

Archeologen hebben tijdens opgravingen op voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk bijzondere resten gevonden van de grensverdediging van het Romeinse Rijk. Zij troffen deze resten aan in het gebied waar het Rijksvastgoedbedrijf de voorbereidingen treft voor de woningbouw. Het gaat om een Romeinse spitsgracht, een verdedigingswal en de funderingen van een vermoedelijke wachttoren uit de eerste eeuw na Chr. Deze ontdekkingen tonen aan dat er op dit terrein waarschijnlijk een legerkamp lag, waarin Romeinse troepen bivakkeerden.

Archeologische opgraving Valkenburg
Beeld: Bas Kijzers

Spectaculair

Volgens de uitvoerende archeologen van de combinatie Archol/ADC Archeoprojecten zijn de vondsten spectaculair en uniek voor Nederland. Niet alleen de funderingen van de wal en wachttoren zijn bewaard gebleven, ook het wallichaam zelf (zie foto reconstructie). Op dit moment is de grootte en de inrichting van het legerkamp nog niet vastgesteld.

De archeologen zullen deze bijzondere resten zo snel mogelijk blootleggen en naar laboratoria brengen voor verder wetenschappelijk onderzoek. Journalisten kregen donderdag 29 oktober alvast de gelegenheid om de locatie onder begeleiding te bezoeken. De belangstelling daarvoor was groot. De komende maanden zullen de archeologen het terrein verder onderzoeken. Het totale onderzoek, waarvoor ruim de tijd is genomen, duurt tot mei volgend jaar.

Lezing Romeinen

Wilt u meer weten over de Romeinse geschiedenis van Valkenburg en de recente ontdekkingen? Op donderdag 5 november om 19.30 uur geeft Peter Jongste, archeoloog voor het Rijksvastgoedbedrijf, een digitale lezing. Aanmelden kan via deze site.