Renovatie Trippenhuiscomplex wint Gouden A.A.P

De verbouwing van het Trippenhuiscomplex is onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 . De Gouden A.A.P. is de belangrijkste Amsterdamse Architectuur Prijs en is een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. Het transformatieproject van Office Winhov, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het Rijksvastgoedbedrijf ontving de vakprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 27 en 29. In het pand zit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Beeld: ©René de Wit

Meesterproef

Het Trippenhuis bestaat uit een 17e-eeuws gebouw welke in de 20e eeuw uitgebreid. In het 20e-eeuwse pand vonden restauraties en een renovatie van de ontvangstruimten plaats. De verbouwing van het Trippenhuiscomplex van Office Winhov in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf en de KNAW ziet de jury als een meesterproef, kwam naar voren in de uitslag. 'De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op' stelt de vakjury. Roger Mol, Directeur Transacties & Projecten bij het Rijksvastgoedbedrijf: 'We zijn er trots op dat we met de KNAW, de Rijksbouwmeester en de andere partners dit pand zo mooi konden renoveren tot een uitnodigend huis voor wetenschap en kunst. We voelen ons dan ook vereerd dat de vakjury deze gezamenlijke inspanningen in het Trippenhuis herkent.'

(Aan een gracht staat een paleisachtig gebouw: de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een kale ruimte is even later veranderd in een kantine. In een andere lege ruimte, die doet denken aan een serre, staan plots tafels met stoelen.)

DRUKKE MUZIEK

(In een zaal zitten mensen te luisteren naar een presentatie. Daarna volgen ruimtes met kale muren, zonder meubels.)

(Versnelde beelden van sloopwerkzaamheden. Nadat een vloer is verwijderd, wordt er onder een plafond een stalen constructie geplaatst. Bij de constructie zijn mensen aan het werk op een stelling, die even later wordt afgebroken.)

(Er volgen beelden van mensen die een nieuwe betonnen vloer aanleggen onder de stalen constructie. In een ruimte met een hoog plafond zijn mannen aan het lassen. Witte pilaren lopen langs een vide naar beneden.)

DE DRUKKE MUZIEK SPEELT VERDER

(Beelden van de verbouwing volgen elkaar in snel tempo op. Mannen werken aan een aanbouw met ramen die uitzicht bieden op een tuin. De werklieden gebruiken allerlei soorten gereedschap. In een binnentuin staan felgroene bouwketen op elkaar gestapeld.)

(Een man loopt over een plat dak. Een vrouw zit achter een computer. Een grote zaal met verlichting aan het plafond krijgt houtkleurige wanden en een eveneens houtkleurige vloer.)

DE DRUKKE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

(De verbouwing is klaar. Twee glazen deuren gaan open en leiden naar een modern ingerichte ruimte met grijsblauwe muren en goudkleurige decoraties op het witte plafond. Er staan meerdere banken en een tafel met stoelen.)

RUSTIGE MUZIEK

DE RUSTIGE MUZIEK WORDT LEVENDIGE MUZIEK

(In een aangrenzende ruimte bevindt zich een strak ingericht café. Het plafond is wit met zwarte strepen. Een doorgang leidt naar de aanbouw waar onder andere lichtblauwe banken staan. De grote ramen bieden uitzicht op de tuin met daarin een hoge boom. Op het platte dak is een tuin met planten aangelegd.)

DE LEVENDIGE MUZIEK WORDT EVEN VREDIGE MUZIEK

(Versnelde beelden tonen twee mannen die in de zaal met de houtkleurige wanden een uitschuifbare tribune naar voren laten komen. De stoelen die erop liggen, zetten ze rechtop. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksvastgoedbedrijf. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO

Gouden A.A.P. 2020

De prijs werd op donderdagmiddag 24 september 2020 uitgereikt in het NEMO Science Museum. Het project werden gekozen uit tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020. De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door ARCAM en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. De vakjury van de dertiende editie bestond uit Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians & Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (Chief Science Officer gemeente Amsterdam).

Beeld: ©René de Wit