Hollandse meesters in nieuwbouw NATO-Complex

Vandaag is officieel het eerste deel van het vernieuwde NATO-gebouw aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag geopend. Kevin Scheid, general manager van de NATO Communications and Information Agency (NCIA), Saskia Bruines, loco-burgemeester van Den Haag en Emile van Duren, luitenant-generaal van het ministerie van Defensie, openden het nieuwe gedeelte. Het gaat om een aanbouw van 11.000 m2 aan de voorkant van het gebouw. Vier schilderijen van Hollandse meesters spelen een belangrijke rol in het interieur van het gebouw.

Beeld: ©NCIA
Sterrennacht Van Gogh, interieur Nato-complex, Oude Waalsdorperweg 61, Den Haag

In het gebouw aan de Oude Waalsdorperweg zit de ict-organisatie van de NATO, de Communications and Information Agency (NCIA). NCIA heeft dertig vestigingen over de hele wereld. De vestiging in Den Haag is een van de drie hoofdvestigingen en ligt in de internationale zone van Den Haag. Dat is de plek waar diverse internationale organisaties op het gebied van vrede en recht zijn gevestigd. Het project wordt uitgevoerd door het Rijksvastgoedbedrijf, in opdracht van het ministerie van Defensie, de eigenaar en beheerder van het gebouw. De bouwcombinatie Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw, beide onderdeel van VolkerWessels, realiseert dit project.

Halverwege

De bouw is nu halverwege. Op dit moment is NCIA bezig met de inrichting en het voorbereiden van de verhuizing. Daarnaast worden voorbereidingen getroffen voor de bouw van de parkeergarage. De renovatie van het bestaande gebouw start later dit jaar. Op een deel van het oude gebouw komt bovendien een extra verdieping. Tijdens deze werkzaamheden blijven er in het nieuwe gedeelte mensen aan het werk; het werk van NCIA kan namelijk niet stoppen. Naar verwachting is het gebouw eind 2020 gereed.

Schilderijen als inspiratiebron

In het gebouw zijn vier schilderijen van Hollandse meesters als inspiratiebron gebruikt voor het kleurgebruik. Bij de grote conferentiezaal is met kleine glasmozaïeksteentjes een deel van Vincent van Goghs ‘De sterrennacht’ afgebeeld. Het werk ‘In de duinen’ van Jan Toorop is gebruikt voor de kantoorzone. In de gym area in de kelder is het ‘Gezicht op Alkmaar’ van Jacob van Ruisdael te zien. In het restaurant is een abstracte vertaling van Bartholomeus van der Helst’ ‘Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster’ te vinden.