Nieuwbouw rechtbank Amsterdam officieel van start

Het consortium New Amsterdam CourtHouse (NACH) kan met de bouw van de nieuwe rechtbank in Amsterdam beginnen. Op 31 juli 2017 verstrekte het Rijksvastgoedbedrijf het aanvangscertificaat aan het consortium.

Beeld: consortium NACH
Impressie nieuwbouw rechtbank Amsterdam

Het aanvangscertificaat bevestigt dat NACH voldoet aan de door het Rijksvastgoedbedrijf gestelde voorwaarden om met de bouw aan de Parnassusweg te beginnen. Het consortium NACH is geïnitieerd door Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, BiUM, Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen. Het samenwerkingsverband is uitgebreid met Heijmans en Facilicom.

Contract voor 30 jaar

De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd in een publiek-private samenwerking ( pps) met een DBFMO-contract. Dit betekent dat NACH verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw en ook de facilitaire dienstverlening doet. Het contract heeft na de ingebruikname van het gebouw een looptijd van 30 jaar met een netto contante waarde van ruim 235 miljoen euro (inclusief 30 jaar beheer, onderhoud en facilitaire dienstverlening).

De nieuwe rechtbank opent naar verwachting in 2020 zijn deuren. Tijdens de nieuwbouw en de sloop van de oude rechtbank gaat de rechtspraak door in tijdelijke huisvesting aan de Parnassusweg.