Opening nieuwe brug en gebouw Marineterrein Amsterdam

Op 11 januari 2016 openden burgemeester Van der Laan en minister Blok een nieuwe brug naar het Marineterrein Amsterdam en het gerenoveerde gebouw 027E. Hiermee worden het stationsgebied, het Marineterrein en Kattenburg direct met elkaar verbonden en wordt een nieuw stuk Marineterrein publiek toegankelijk.

Beeld: Arjan Veldt
Brug naar het Marineterrein Amsterdam

Vorig jaar ging de poort van het Marineterrein Amsterdam open voor publiek. In de vrijgekomen gebouwen kwam ruimte beschikbaar voor innovatieve pioniers. Op de historische Voorwerf werken inmiddels twintig bedrijven. In de voormalige Longroom vestigde zich Pension Homeland. Stap voor stap wordt het Marineterrein een betekenisvolle plek in de stad.

Beeld: Arjan Veldt
Marineterrein Amsterdam (MEA), gebouw 027E

Nieuw stuk stad

Nu wordt een tweede deel van het Marineterrein publiek toegankelijk. Eén van de gebouwen in het gebied is het voormalige onderwijsgebouw van Defensie (gebouw 027E). Het gebouw is volledig gerenoveerd. Eén van de eerste huurders van het gebouw is de Makerversity, een community van professionele makers die op hoog niveau technisch, creatief en ondernemend bezig zijn. De organisatie helpt ook jongeren door hen het vak van het maken te leren.

Directe fiets- en looproute

De nieuwe brug verbindt het nieuwe stuk openbaar Marineterrein direct met de kop van de Dijksgracht. Deze beweegbare brug biedt fietsers en voetgangers een snellere directe route tussen de stationsbuurt en Kattenburg en verbetert de bereikbaarheid van het Marineterrein. De brug is tijdelijk, omdat het Marineterrein in ontwikkeling is. Er wordt nog gekeken naar de beste plek voor een vaste fietsers- en voetgangersbrug.

Nederland voorzitter Europese Unie

Vanaf 1 januari is Nederland een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Er zijn dan vergaderingen van ambtenaren en ministers uit heel Europa op het Marineterrein. Tijdens de ministeriële vergaderingen in het Scheepvaartmuseum kan het terrein vanwege veiligheidsmaatregelen minder toegankelijk zijn. Het gaat alleen om de periodes 22 januari tot en met 6 februari, 10 april tot en met 24 april en 29 mei tot en met 3 juni.