Trippenhuis Amsterdam, verbouwing naastgelegen 20e-eeuwse pand

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het 17e-eeuwse Trippenhuis in Amsterdam. In het pand zit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Deze video laat de verbouwing zien van de ontvangstruimten in het naastgelegen 20e-eeuwse pand en de nieuwe Tinbergenzaal.

(Aan een gracht staat een paleisachtig gebouw: de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een kale ruimte is even later veranderd in een kantine. In een andere lege ruimte, die doet denken aan een serre, staan plots tafels met stoelen.)

DRUKKE MUZIEK

(In een zaal zitten mensen te luisteren naar een presentatie. Daarna volgen ruimtes met kale muren, zonder meubels.)

(Versnelde beelden van sloopwerkzaamheden. Nadat een vloer is verwijderd, wordt er onder een plafond een stalen constructie geplaatst. Bij de constructie zijn mensen aan het werk op een stelling, die even later wordt afgebroken.)

(Er volgen beelden van mensen die een nieuwe betonnen vloer aanleggen onder de stalen constructie. In een ruimte met een hoog plafond zijn mannen aan het lassen. Witte pilaren lopen langs een vide naar beneden.)

DE DRUKKE MUZIEK SPEELT VERDER

(Beelden van de verbouwing volgen elkaar in snel tempo op. Mannen werken aan een aanbouw met ramen die uitzicht bieden op een tuin. De werklieden gebruiken allerlei soorten gereedschap. In een binnentuin staan felgroene bouwketen op elkaar gestapeld.)

(Een man loopt over een plat dak. Een vrouw zit achter een computer. Een grote zaal met verlichting aan het plafond krijgt houtkleurige wanden en een eveneens houtkleurige vloer.)

DE DRUKKE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT DAN

(De verbouwing is klaar. Twee glazen deuren gaan open en leiden naar een modern ingerichte ruimte met grijsblauwe muren en goudkleurige decoraties op het witte plafond. Er staan meerdere banken en een tafel met stoelen.)

RUSTIGE MUZIEK

DE RUSTIGE MUZIEK WORDT LEVENDIGE MUZIEK

(In een aangrenzende ruimte bevindt zich een strak ingericht café. Het plafond is wit met zwarte strepen. Een doorgang leidt naar de aanbouw waar onder andere lichtblauwe banken staan. De grote ramen bieden uitzicht op de tuin met daarin een hoge boom. Op het platte dak is een tuin met planten aangelegd.)

DE LEVENDIGE MUZIEK WORDT EVEN VREDIGE MUZIEK

(Versnelde beelden tonen twee mannen die in de zaal met de houtkleurige wanden een uitschuifbare tribune naar voren laten komen. De stoelen die erop liggen, zetten ze rechtop. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksvastgoedbedrijf. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO