Terrein Bijlmerbajes Amsterdam wordt stadswijk

Het terrein waar nu de Bijlmerbajes staat, gaat veranderen in een nieuw stuk stad. Er is ruimte voor 135.000 m2 vloeroppervlak bebouwing, waarvan minstens 70 procent uit woningen zal bestaan . Te denken valt aan zo’n duizend woningen. Ook komt er een middelbare school. De nieuwe wijk wordt met een tunnel onder het spoor Amsterdam-Utrecht verbonden met het Amstelkwartier.

Luchtfoto voormalige PI Overamstel (Bijlmerbajes), Wenckebachweg 48, Amsterdam

Dat staat in de nota van uitgangspunten die de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf hebben opgesteld over de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden voor het gebied. Het college van burgemeester en wethouders heeft de nota vrijgeven voor advies en inspraak. Na deze ronde zal de nota van uitgangspunten ter vaststelling aan de Amsterdamse gemeenteraad worden voorgelegd.

Op 1 juli 2016 sluit de Bijlmerbajes (officieel: Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) definitief als gevangenis en huis van bewaring. Het Rijksvastgoedbedrijf zal het complex van 7 hectare als één geheel via een openbare verkoopprocedure verkopen. Geïnteresseerde partijen kunnen na vaststelling van de nota van uitgangspunten een bod doen via www.biedboek.nl.  Zowel de prijs als de kwaliteit van de plannen bepalen de selectie van de koper. De verkoop kan naar verwachting in medio 2017 rond zijn.

Overamstel

Overamstel  is een nieuwe wijk in stadsdeel Oost waar de komende jaren in totaal zo'n 5.000 woningen komen. Aan de westzijde van het spoor verrijst Amstelkwartier met voorzieningen als een basisschool, een kleine haven, een stadspark, winkels, een hotel en andere horecagelegenheden. De unieke locatie van de nieuwe stadswijk aan de Amstel, het centrum dichtbij, de uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen maakt het een aantrekkelijk gebied voor woningbouw. Aan de oostzijde van het Spoor wordt in het deelgebied Kop Weespertrekvaart binnenkort gestart met de uitgifte van 23 vrije kavels. Het terrein van de Bijlmerbajes ligt ten zuiden van de Kop Weespertrekvaart en direct naast het Amstelkwartier.

  • De nota van uitgangspunten staat op de site van de gemeente Amsterdam www.amsterdam.nl/gebiedsontwikkeling  en op de verkoopsite van het Rijksvastgoedbedrijf www.biedboek.nl.