Voormalig ministerie SZW komt te koop

Het Rijksvastgoedbedrijf zet het leegstaande gebouw van het voormalige ministerie van SZW in Den Haag te koop. De koper kan het pand voor 70 procent ombouwen tot huur- of koopwoningen in een zelfgekozen segment van de particuliere markt. De rest van het pand is voor bedrijven en kantoren die passen bij de toekomstige bestemming van het gebied. Wel moet de koper de eerste vijf jaar sobere woonruimte aan 350 mensen met een verblijfsvergunning verhuren. Voor die ombouw is een subsidie van het Rijk beschikbaar.

Den Haag, Anna van Hannoverstraat 4, voormalig ministeriegebouw SZW

De gemeente Den Haag wil het gebied ontwikkelen tot een hoogwaardig knooppunt waar onderwijs, wonen, werken en verkeer samenkomen in een campusmilieu gericht op Safety en Security. Het SZW-pand als aantrekkelijke woon- en werklocatie neemt daarin een cruciale plaats in. De hoge ‘plint’ van het gebouw is geschikt voor commercieel gebruik.

Via wijziging van het bestemmingsplan en het verlenen van vergunningen werkt de gemeente mee aan plannen van een koper. Ook de omgeving wordt levendiger; zo krijgt de Anna van Hannoverstraat het karakter van een plein doordat de tramrails verzonken in de bestrating komen.

Het gebied vormt het tweede zakencentrum van Nederland. Het ligt direct naast Station Laan van NOI met directe verbindingen naar Schiphol en Rotterdam via trein en metro. Het gebied is nog volop in ontwikkeling, er is een WTC, er zijn internationale kantoorvestigingen en er is een hotel. Het centrum van Den Haag is met tram en sneltram goed bereikbaar.

Verkoopmethode

Binnenkort kunnen investeerders en projectontwikkelaars een bod op het SZW-pand uitbrengen. Na een eerste bod krijgt iedereen te horen dat er een acceptabel bod is uitgebracht, zodat anderen de kans hebben een tegenbod te doen. De eerste bieder krijgt daarna nog eens de kans zijn bod te verhogen. Uiteindelijk gaat het pand naar de hoogste bieder die het best aan de voorwaarden voldoet.