Nieuwe tuien voor bekende KNMI meetmast Cabauw

Tussen 24 juni en 30 september vervangt VolkerWessels Telecom, namens het Rijksvastgoedbedrijf en het KNMI, de tuien van de meetmast in Cabauw. Het is een precieze klus, waarbij de langlopende meteorologische metingen zo min mogelijk verstoord mogen worden. Voor omwonden wordt weinig tot geen hinder verwacht.

De meetmast van het KNMI, ook wel bekend als de Snuffelmast of Snuffelpaal, staat sinds 1973 in het weiland. Internationaal is de mast bekend omdat het met hoge precisie de langstlopende metingen bijhoudt van meteorologie, atmosferische processen en de concentratie van broeikasgassen. De twaalf kabels, die twee ton per stuk wegen, zijn aan het einde van hun levensduur. Tijdens het vervangen van de tuien moeten de aannemers nauwlettend doorgeven welke handelingen op ieder moment uitgevoerd worden. Hierdoor kunnen wetenschappers de eventuele afwijkingen in hun metingen berekenen en corrigeren.

Update 28 juni 2019: VolkerWessels Telecom gaat als voorbereiding op het project op woensdag 10 juli 2019 een redding- en evacuatieoefening op hoogte uitvoeren. Dit om er zeker van te zijn dat zij bij een calamiteit tijdens de uitvoering van deze ingewikkelde werkzaamheden niet voor onverwachte omstandigheden komen te staan. VolkerWessels Telecom voert de oefening samen uit met de industrieel klimmer SafeSite, de huidige contractant van het KNMI die de begeleiding verzorgt bij werkzaamheden in de mast door ongetrainde personen.