Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Robotkarretjes, een verkoelend monument en 100.000 vondsten

Voor het nieuwe KB-magazijn - met plek voor zes miljoen boeken, kranten en tijdschriften - is een logistiek systeem nodig. Bijzondere eis: alles moet zuurstofarm. Verder: een rijksmonument dat de stad twee graden verkoeling biedt. Een marktconsultatie voor een zonnepark: ‘Het was kritisch op een opbouwende manier, dat is precies wat we nodig hebben.’ En op het Binnenhof zijn 100.000 archeologische vondsten gedaan. Tenslotte: het Rijksvastgoedbedrijf is de grootste opdrachtgever voor beeldende kunst in Nederland.

Robotkarretjes in een zuurstofarm magazijn

In Midden-Delfland komt het nieuwe magazijn van de KB (Koninklijke Bibliotheek) met plek voor zes miljoen boeken, kranten en tijdschriften. Hiervoor is een uniek logistiek systeem nodig. Bijzondere eis: alles moet zuurstofarm.

Robotkarretjes in een zuurstofarm magazijn

Beeld: Ulrich Niederer

Populair monumentaal Haags groen: park Sorghvliet

Park Sorghvliet is een rijksmonument maar laat ook de temperatuur in Den Haag met twee graden dalen. ‘Het is onze taak de natuurlijke processen goed in stand te houden', zegt terreinbeheerder Erik Evers.

Populair monumentaal Haags groen: park Sorghvliet

Beeld: RVB/Hanneke van der Meer

Marktconsultatie zonnepark: ‘feeling houden met de markt’

Bijna 30 bedrijven bezochten de marktconsulatie voor het ‘Drijvend zonnepark Kreekraksluizen’ in Goes. Veel belangstelling en ook veel gedetailleerde vragen. ‘Het was kritisch op een opbouwende manier. En dat is precies wat we nodig hebben.’

Marktconsultatie zonnepark: ‘feeling houden met de markt’

Beeld: RVB/Rijksvastgoedbedrijf

Waar is de boerderij van ‘ene vrouwe Meilendis’?

De Binnenhofrenovatie opent een deur naar het verleden. ‘We hebben al zo’n 100.000 vondsten gedaan’, zegt archeoloog Andjelko Pavlović van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Pavlović en zijn collega’s voeren opgravingen uit in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.

Waar is de boerderij van ‘ene vrouwe Meilendis’?

Beeld: RVB/Arenda Oomen

RVB in Cijfers: Rijksvastgoedbedrijf beheert meer dan 5000 kunstwerken

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is de grootste opdrachtgever van beeldende kunst in Nederland. De rijkscollectie is omvangrijk en bestaat uit foto’s, schilderijen, installaties, beelden en andere vormen van kunst. De grootte van de collectie is het directe gevolg van de zogenoemde percentageregeling. Deze regeling verplicht de Rijksoverheid om bij bouw, verbouw of renovatie van vastgoed tussen de 0,5 tot 2% van het totale budget te spenderen aan kunst. De regeling gaat pas gelden wanneer het budget van het project hoger is dan 1 miljoen euro. De percentageregeling stamt uit 1951 om ervoor te zorgen dat elk politiebureau werd voorzien van een “waakzame bronzen haan”. Naarmate de tijd verstreek, kregen kunstenaars meer creatieve vrijheid om zo de leefomgeving te verbeteren. Daarnaast laat de regeling zien dat de overheid waarde hecht aan kunst en cultuur. Voor het kiezen van een kunstenaar is de kunstcommissie in het leven geroepen. De commissie bestaat uit het Atelier Rijksbouwmeester en de gebruiker van het betreffende pand. Het RVB is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de talloze kunstwerken waarvoor periodiek inspecties plaatsvinden.

Beeld: RVB/Hans Tak