Escher en het Binnenhof, Wacawa en fikse gasreductie

‘We gebruiken het Torentje en de Hofvijver om een wereld in de geest van Escher te scheppen’, aldus de ontwerpers van de nieuwe Binnenhofbouwschutting. Voor Defensie doet het RVB onderzoek naar biodiversiteit op Wacawa: ‘een andere wereld’. En RVB’ers zetten drones in voor 3D-modellen van gebouwen uit 1892. Verder: hoe gaat het besluit tot verkoop van rijksvastgoed in zijn werk? En: van augustus 2022 tot en met januari 2023 is al ongeveer 20% gas bespaard in rijkskantoren.

‘Escheriaanse’ bouwschutting aan de Hofweg

De 70 meter lange bouwschutting voor de renovatie van het Binnenhof in Den Haag onderging afgelopen weken een metamorfose en ademt nu de oneindige werelden van kunstenaar Maurits Escher. Daarmee eren Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf het jubileumjaar van Escher.

‘Escheriaanse’ bouwschutting aan de Hofweg

Beeld: RVB/Arenda Oomen

De zoute wind van Wacawa

Het natuurgebied Wacawa op Curaçao heeft veel weg van een planeet uit een sciencefiction film. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) doet er voor Defensie onderzoek naar de biodiversiteit. ‘Je begeeft je in een andere wereld.’

De zoute wind van Wacawa

Beeld: RVB

‘Door het monumentale karakter moet je creatief zijn’

Om de afmetingen van oude gebouwen in kaart te brengen, zet Johan Goosselink bij het Rijksvastgoedbedrijf drones in. Zo kan hij gedetailleerde scans maken en ook gebouwen uit 1892 omzetten in gedetailleerde 3D-tekeningen.

‘Door het monumentale karakter moet je creatief zijn’

Beeld: RVB

Wanneer verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf panden en terreinen?

Het kabinet wil Rijksvastgoed meer inzetten voor onder andere woningbouw, duurzame energie en huisvesting van kwetsbare doelgroepen. Maar ook als vastgoed verkocht moet worden, staat de maatschappelijke bijdrage voorop. Hoe gaat dat besluit tot verkoop in zijn werk?

Wanneer verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf panden en terreinen?

Verkoop tegeltje
Beeld: RVB

RVB in Cijfers: Hoe staat het met de gasreductie van rijkskantoren?

In augustus 2022 zette het Rijk voor zichzelf het doel om 15% minder gas uit te stoten. In opdracht van het kabinet adviseerde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) hoe alle departementen het gasgebruik konden verminderen. Het terugdringen van de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 100 miljoen kuub gas moest zijn bewerkstelligd op 31 maart 2023. Is dat gelukt? Om het doel van 15% gasreductie te halen is afgelopen winter de temperatuur op alle rijkskantoren waar dat mogelijk was, met twee graden naar beneden gebracht. Ook zijn er vijftien panden tijdelijk gesloten om zo extra energie te besparen. Deze acties hebben ertoe geleid dat het normale verbruik van 100 kuub gas per dag is teruggedrongen tot 95 kuub gas per dag. Door het verlagen van de thermostaat en het sluiten van panden is in de periode van augustus 2022 tot en met januari 2023 al ongeveer 20% bespaard. Daarmee heeft onder andere de knop-om-actie en vooral het sluiten van panden tijdens de kerstvakantie, een duidelijke energiebesparing opgeleverd.