Skyline Den Haag

Rijksvastgoedbedrijf voorziet verdere krimp huurportefeuille

In deze Rijksvastgoed Actueel: Rijksvastgoedbedrijf voorziet verdere krimp huurportefeuille, Doorzichtige kunst voor Belastingkantoor Eindhoven, Een nieuw kantoor van tweedehands bouwmaterialen, 'Gebouwen die open staan voor de samenleving' en RVB in Cijfers: Uitbreiding kantoren grotendeels via koop.

Rijksvastgoedbedrijf voorziet verdere krimp huurportefeuille

Mensen werken sinds de coronacrisis steeds meer thuis en het Rijksvastgoedbedrijf zet in op verduurzaming. Hierdoor daalt het aantal huurpanden van de rijkshuisvester.

Rijksvastgoedbedrijf voorziet verdere krimp huurportefeuille

Thijs Poelman tijdens een presentatie op de vastgoedbeurs Provada.
: RVB/Kick Smeets

Doorzichtige kunst voor Belastingkantoor Eindhoven

Het Rijksvastgoedbedrijf legt de laatste hand aan Rijkskantoor Fellenoord 15 in Eindhoven. Daar valt ook kunst onder. Kunstenaar Peter Vink ziet zijn werk voor het eerst.

Doorzichtige kunst voor Rijkskantoor Eindhoven

Kunstenaar Peter Vink
: RVB/Hans Tak

Een nieuw kantoor van tweedehands bouwmaterialen

Hoe kunnen we bouwmaterialen het beste hergebruiken? Dit wordt uitgezocht bij een gebouwrenovatie op voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk.

Een nieuw kantoor van tweedehands bouwmaterialen

Gebouwen op voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk, in de achtergrond het gebouw dat herontworpen wordt tot het Kantoor vol Afval
: RVB/Erik Jansen

'Gebouwen die open staan voor de samenleving'

Verbindende overheidsgebouwen maken kan als er voor de lange termijn duidelijkheid is over ontwerpeisen en risicoverdeling. Dat vindt Vincent Panhuysen van KAAN Architecten.

'Gebouwen die open staan voor de samenleving'

Rechtbank Amsterdam, foto Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd

RVB in Cijfers: Uitbreiding kantoren grotendeels via koop

Koop was met een totaal van 80.000 vierkante meter bruto vloer oppervlak (bvo), de oppervlakte van alle verdiepingen van een gebouw inclusief de binnen- en buitenmuren,  in 2021 goed voor zo'n 80% van de uitbreiding van de kantoorportefeuille. Huur zorgde met 19.000 vierkante meter bvo voor de rest van de in 2021 aan de kantoorvoorraad toegevoegde panden. Opvallende aankopen zijn Haagse Veste IV  in Den Haag, goed voor zo'n 53.000 vierkante meter bvo, en met 20.000 vierkante meter bvo het ITC Pand in Enschede. Door verkoop en de beëndiging van huurcontracten, in jargon 'wederopleveringen', leverde het RVB zo'n 25.000 vierkante meter bvo in. De netto groei van de kantoorportefeuille in 2021 komt daarmee uit op 64.000 vierkante meter bvo.

Taartgrafiek vierkantemeters ontwikkeling kantoren