Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Sneller bouwen en verduurzamen. Dat kan met digitalisering

Duizend kleine woningbouwplannen zijn veel robuuster dan tien grote, stelt het College van Rijksadviseurs in de leidraad ‘Bouw in de buurt’. En als je sneller en duurzamer wilt bouwen, is digitalisering van de gebouwde omgeving onmisbaar, zegt Hans Elsinga van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Verder: Theo de Vries van Unmanned Valley – een fieldlab voor high-tech drones – vertelt over de samenwerking met het RVB. En met geld van een verkocht plukze-pand verandert een oud wijkcentrum in een werkplaats waar kansarme jongeren een vakopleiding krijgen.

‘Digitaliseren gebouwde omgeving is noodzakelijk’

Sneller bouwen en sneller verduurzamen. Digitalisering zorgt daarvoor. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) wil deze ontwikkeling aanjagen met onder andere het DigiGO D-Day evenement. ‘Een gigantische opgave die ingrijpend is voor de hele sector.’

‘Digitaliseren gebouwde omgeving is noodzakelijk’

Rijksadviseurs roepen op: "Bouw in de buurt”

De leefkwaliteit van zittende én nieuwe bewoners moet centraal staan bij de bouw van nieuwe woningen, stelt het College van Rijksadviseurs. In de leidraad ‘Bouw in de buurt’ zet het college zijn visie op de woningbouwopgave uiteen.

Rijksadviseurs roepen op: "Bouw in de buurt”

Beeld: College van Rijksadviseurs

'Het RVB is een soort reus'

Theo de Vries van Unmanned Valley – een fieldlab voor high-tech drones - leidt een organisatie van nog geen acht mensen. Toch loopt de samenwerking met 'reus' Rijksvastgoedbedrijf (RVB) uitstekend. ‘We hebben eerst samen leren dansen.'

'Het RVB is een soort reus'

Beeld: Arenda Oomen

Opbrengst plukze-pand geïnvesteerd in vakopleiding kansarme jongeren

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) verkoopt al meer dan 15 jaar afgepakt vastgoed –plukze-objecten - van criminelen. Nieuw is dat de opbrengst direct voor een maatschappelijk doel is ingezet: een werkplaats waar kansarme jongeren een vakopleiding krijgen.

Opbrengst plukze-pand geïnvesteerd in vakopleiding kansarme jongeren

Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

RVB in Cijfers: Tankstations verhuurd: prijskaartje is 71 miljoen euro

Ongeveer 225 tankstations staan in Nederland verspreid langs de rijkswegen. Elk jaar betalen oliemaatschappijen en exploitanten huur voor de grond aan de overheid. Voor de ongeveer 225 tankstations ontvangt het Rijk circa 18 miljoen euro jaarlijks aan huur. Private partijen moeten zich inschrijven voor een openbare veiling om in aanmerking te komen voor huurrechten van een tankstation. Zowel de snelwegen als de percelen waar de tankstations zich bevinden, vallen onder het eigendom van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Maar omdat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dagelijks in contact staat met private partijen, neemt het RVB de organisatie van de veiling op zich. Stap voor stap zijn elk jaar een aantal stations aan de beurt voor verhuur. Dit jaar lagen 28 stations onder de hamer wat meer dan 71 miljoen euro opleverde. De opbrengst van de veiling gaat in zijn geheel naar de staatskas.  

Beeld: Rijksvastgoedbedrijf