12 maart Bijeenkomst 'Consultatie en Ontmoeten' voor transformatie Oldenkotte naar 'Huis van de Natuur'

Activiteitendata
-
Voormalige tbs-kliniek Oldenkotte te Rekken

Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht en kan via biedboek.nl

Binnenkort komt de voormalige TBS-kliniek Oldenkotte te Rekken in de verkoop. Het Rijksvastgoedbedrijf biedt geïnteresseerden de kans om de kliniek te kopen en te transformeren tot een zogeheten ‘Huis van de natuur’. Op 12 maart organiseert het Rijksvastgoedbedrijf de bijeenkomst “Consultatie en Ontmoeten" in Rekken. Doel is een ontmoeting te faciliteren tussen verschillende partijen voor mogelijke samenwerking bij het realiseren van de transformatie.

Ansichtkaart met beeld van de voormalige TBS-kliniek 'Oldenkotte' in Rekken nu en een verbeelding van een toekomstscenario

‘We kunnen hier een totaal andere richting in slaan'

Floris Alkemade is als rijksbouwmeester één van de ambassadeurs van het Huis van de Natuur. Hij hoopt dat Oldenkotte een nieuwe betekenis krijgt. ‘Geen sloop, maar juist een verrijking van deze plek. Ik hoop dat er op 12 maart mensen komen die de boodschap begrijpen, dat we hier een totaal andere richting in kunnen slaan. Mensen die kans zien om daaraan bij te dragen. Die ervoor willen zorgen dat er niet iets verdwijnt hier, maar dat deze plek nieuwe betekenis krijgt.'

Verbindingskracht

'De mensen die we zoeken moeten verbindingskracht hebben. Dat kunnen ontwikkelaars zijn, aannemers, maar ook partijen uit de creatieve sector. Mensen die begrijpen dat we een nieuwe kant op willen gaan, dat we Oldenkotte en de omgeving kunnen laten groeien. Dat we hier iets kunnen leren. We hebben natuurlijk eerst de gebruikelijke weg bewandeld. Onderzoek gedaan en geprobeerd het complex te verkopen, een nieuwe bestemming te geven. Als de bekende routes niet werken, zou het vervolg normaalgesproken zijn: sloop. Dan gum je die plek en de geschiedenis uit. Dat moet je niet doen. Er is hier een veel rijker vervolg mogelijk. Je hebt hier de mogelijkheid om het heel anders te doen. Dat kan op geen enkele andere plek, maar juist hier bij Oldenkotte wel. Dat is een verrassing.'

Je hebt hier de mogelijkheid om het heel anders te doen. Dat kan op geen enkele andere plek, maar juist hier bij Oldenkotte wel. Dat is een verrassing.'

Verrijking van de omgeving

'Als ik aan de toekomst denk, zie ik Oldenkotte als een plek van overweldigende schoonheid. Het is prachtig als de natuur delen van zo’n plek kan overnemen, dat pionierssoorten zich er vestigen. Dat is een esthetisch genoegen en het geeft inzicht in de ecologie. We kunnen leren van de veerkracht van de natuur. Filosofisch gezien krijg je daar een confrontatie tussen cultuur en natuur.

Als overheid hebben we de tbs-kliniek daar ooit neergezet en die heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld in de omgeving en in het leven van de omwonenden. Mensen zijn verbonden met deze plek. Dan kun je niet zomaar weglopen van: ‘We zijn er klaar mee en zoek het maar uit’. Je moet altijd kijken: wat kan een vervolgstap zijn? We proberen hier een andere weg in te slaan. We onderzoeken iets dat kan leiden tot een verrijking van de omgeving en van Oldenkotte. Hoe kun je de interesse opwekken voor deze plek, hoe kun je hier een bestemming van maken? Daar zoeken we naar. Oldenkotte kan een zeer betekenisvolle plek worden.’

Floris Alkemade, rijksbouwmeester