Start bodemsanering Groote Heide bij Venlo half oktober

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat bodemverontreiniging op oude schietbanen van Defensie op de Groote Heide bij Venlo saneren. Dat duurt ongeveer een maand, van half oktober tot half november. Een deel van de hei is tijdens de werkzaamheden afgezet voor wandelaars. Daarna wordt het terrein teruggegeven aan de natuur.

Schietbaan met schietpoorten, oude schietbaan van Defensie op de Groote Heide bij Venlo

De hei bij Venlo is decennialang een militair oefenterrein geweest. De munitie zelf is al eerder verwijderd, maar er is wel loodverontreiniging achtergebleven. Dat vormt geen gevaar voor wandelaars, maar de loodniveaus liggen wel boven de norm voor een gezonde ecologie.

Afgelopen voorjaar – vóór de broedtijd – zijn de opgekomen bomen al verwijderd. Nu de natuur weer in najaarsrust gaat, is het tijd de verontreinigde grond af te graven.

Het is niet nodig om alle verontreinigde grond weg te halen. Dat zou ook te veel schade aan de natuur veroorzaken. Alleen waar de verontreiniging ernstig is en er risico’s voor de natuur zijn, vindt sanering plaats. Dat is vooral bij de voormalige kogelvangers op de oude schietbanen. Na de sanering zijn er geen ecologische risico’s meer. De karakteristieke schietpoorten blijven staan als herinnering aan het verleden van het terrein.

Kogelvanger op oude schietbanen van Defensie op de Groote Heide bij Venlo

Geschiedenis

In 1883 is de hei in gebruik genomen als militair oefenterrein. Later is ook een vliegveld aangelegd. Er zijn drie voormalige schietbanen: één brede en één smalle van 100 meter lang, en een korte van 25 meter. Begin jaren ’80 van de vorige eeuw is het gebruik als oefenterrein gestopt. Toen is een begin gemaakt met de ontwikkeling van het terrein tot natuurgebied. Pas later is geconstateerd dat door het schieten met munitie de bodem plaatselijk met lood is verontreinigd.