Bod van 23 miljoen op oud ministerie van SZW

Litoro Investments B.V. heeft het hoogste bod van 23 miljoen euro uitgebracht op het oude pand van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Litoro werkt samen met het Rotterdamse Conceptpluggers en de Zwitserse Turicum Immogroup GmbH. De verkoop door het Rijksvastgoedbedrijf aan Litoro is pas definitief als de gemeente Den Haag akkoord gaat met de plannen om het pand op termijn (gefaseerd) te slopen en op het terrein nieuwe gebouwen neer te zetten. De eerste vijf jaar komt er in een deel van het gebouw woonruimte voor 350 vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben (statushouders).

Beeld: Bas Kijzers
Den Haag, Anna van Hannoverstraat 4, voormalig ministeriegebouw SZW

In totaal brachten twaalf bedrijven een bod op het oude SZW-complex uit. Litoro was de hoogste bieder met een aannemelijk bod.

Statushouders, andere bewoners en bedrijven

Litoro verhuurt eerst vijf jaar tijdelijke en onzelfstandige woonruimte aan 350 vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Zij komen in wooneenheden voor drie of vier bewoners. Daarnaast komen er wellicht woningen voor andere belangstellenden. In de plint en andere delen van het gebouw komen ondernemers. Deze bedrijven passen zo veel mogelijk in de ontwikkelingsvisie van de gemeente Den Haag voor het gebied.

Sloop en nieuwbouw

Uiteindelijk wil Litoro het huidige pand slopen en op het terrein een combinatie van laagbouw en twee hoge torens neerzetten. Maximaal 70 procent is bestemd voor huur- of koopwoningen. De rest is voor bedrijven, winkels, horeca, recreatieve voorzieningen, kantoren en onderwijs. Ondergronds kan er een parkeergarage voor auto’s en fietsen komen. De nieuwbouw is energieneutraal of levert zelfs energie.

Gebiedsontwikkeling

De gemeente Den Haag wil het gebied ontwikkelen tot een hoogwaardig knooppunt waar onderwijs, wonen, werken en verkeer samenkomen in een campusmilieu gericht op Safety en Security. Het SZW-pand als aantrekkelijke woon- en werklocatie neemt daarin een cruciale plaats in.

Ook de omgeving wordt levendiger; zo krijgt de Anna van Hannoverstraat het karakter van een plein doordat de tramrails verzonken in de bestrating komen. Er zijn plannen om station Laan van NOI op te knappen.

Het gebied vormt het tweede zakencentrum van Nederland met directe verbindingen naar Schiphol en Rotterdam via trein en metro. Het gebied is nog volop in ontwikkeling, er is een WTC, er zijn internationale kantoorvestigingen en er is een hotel. Het centrum van Den Haag is met tram en sneltram goed bereikbaar.