Vliegbasis Eindhoven weer in gebruik

Sinds vanmorgen is Vliegbasis Eindhoven, precies volgens planning, weer in gebruik. Sinds 30 mei werd er 24 uur per dag gewerkt aan de vernieuwing van de start- en landingsbaan en was er geen vliegverkeer mogelijk. De baan wordt gebruikt door Defensie en Eindhoven Airport en de luchtmacht had vanmorgen de primeur: een Hercules C-130 landde als eerste op de vernieuwde baan. Hierna kwam ook het civiele luchtvaartverkeer weer snel op gang.

Vergroot afbeelding
Beeld: Vliegbasis Eindhoven
Eerste landing op de gerenoveerde baan van Vliegbasis Eindhoven door C130 Hercules, waterboog door E-ones

Door 18 dagen lang 24 uur per dag door te werken, kon de sluiting van het vliegveld worden beperkt. Wel waren er enkele spannende momenten in de strakke planning. Zo moest er rekening worden gehouden met de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog en ook het weer kon tegen zitten. Explosieven werden echter niet aangetroffen en tegenvallen door de overvloedige regenval werden op tijd opgelost door bijvoorbeeld het inzetten van extra mensen en materieel.

De komende maand zijn er nog afrondende werkzaamheden. Het vliegverkeer heeft hier geen hinder van. Op 16 juli zijn alle werkzaamheden afgerond.