Renovatie start- en landingsbaan Vliegbasis Eindhoven gestart

Van maandag 30 mei tot donderdag 16 juni wordt 24 uur per dag gewerkt aan de vernieuwing van de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven en is er geen vliegverkeer mogelijk. De baan wordt gebruikt door Defensie en Eindhoven Airport.

Vergroot afbeelding
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf
Start- en landingsbaan vliegbasis Eindhoven

Vrij van explosieven

Het asfalt van de huidige baan is twaalf jaar oud en aan vervanging toe. Ook komen er ongeveer 100 verlichte borden met aanwijzingen voor de vliegers. Op 16 juli zijn alle werkzaamheden afgerond. Het vliegverkeer wordt al een maand eerder, op donderdag 16 juni weer hervat. Door 18 dagen lang 24 uur per dag door te werken, kan de sluiting van het vliegveld worden beperkt. De hinder voor bedrijven op en rond de luchthaven, luchtvaartmaatschappijen en voor reizigers is dus zo kort mogelijk.

Zoals altijd bij grondwerkzaamheden in de regio Eindhoven, wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Die zijn echter niet aangetroffen en de baan is vrij van explosieven verklaard.

Optimale grip

Op de nieuwe baan komt circa 30.000 ton asfalt. Om aan de hoge kwaliteitseisen voor het asfalt te voldoen, worden voor de deklaag gelijktijdig negen asfaltmachines ingezet. Door het asfalt in één stroom op de 45 meter brede en 3 kilometer lange start- en landingsbaan aan te brengen, ontstaan er geen naden. Op de asfaltdeklaag komt een antiskidlaag; dat is een stroeve laag met groot waterbergend vermogen die voor optimale grip voor de vliegtuigen zorgt en de levensduur van de baan verlengt.